Моделиране на тялото
Антицелулитни процедури
Попълване на бръчки
всичкиЕстетични процедури
всичкиКозметични процедури
всичкиМедико-естетични процедури
Начало
Екип
Естетична хирургия
Медико-естетични процедури
Промоции и отстъпки
Контакти
За нас
Статии
Цени
Новини
Галерия
Партньори
Кариери
Продукти


Терапия с трихлороцетна киселина (ТСА) за акне и цикатрикси (белези) вследствие от акнето


дата: 22 Ноември 2012 г. , автор: д-р Теодора Ибрахим

Акнето е хронично възпалително заболяване на космено-мастните единици, което засяга 99% от всички хора в даден момент от живота им. За някои акнето е малък проблем, който преминава с пубертета, докато за други то продължава и през 30-те и 40-те години, особено при жените. За последната група са характерни белезите от акне, тъй като те са пряко свързани с продължителността на акнето. При до 95% от пациентите се наблюдава лека форма на белези от акне, докато при други 22% белезите достигат значителни размери. Белезите от акне могат да оставят както физически, така и емоционални следи върху живота на човек.

Какво представлява пилингът с ТСА (трихлороцетна киселина)?

 

TCA е нетоксичен химикал (трихлороцетна киселина), който се използва за пилинг на кожата в продължение на над 20 години. Когато TCA се прилага върху кожата, тя причинява химически щети (предизвиква съхнене и лющене на повърхностния слой на кожата) за период от няколко дни до една седмица. Когато старата кожа се излющи, отдолу се появява нов слой неповредена кожа, която е по-гладка и с по-равномерен тен.

 

ТСА пилингът прави всичко, което правят гликоловата и салициловата киселина, но с ТСА пилинга могат също така да се третират по-тежки форми на акне и е клинично доказано, че с него може дори да се излекува акнето.

 

TCA има особено дълга история като ефективно средство за постигане на хистологично и клинично подобрение на кожата (ефект на подмладяването). Клиничният ефект на TCA се дължи както на реорганизация на кожните структурни елементи, така и на увеличаване на кожния обем.

 

За постигане на максимален ефект от този вид пилинг и за преодоляване на усложнения като белези, хиперпигментация и хипопигментация, се прилага т.нар CROSS техника (химическа реконструкция на кожните белези), състояща се в прилагане на по-високи концентрации на ТСА и локално третиране на зоната на атрофиралото акне – белезите. Тази техника предотвратява сериозни усложнения и се отличава с много ефективно действие.

 

Ефектът на CROSS метода в лечението на белезите от акне е чрез фокусиране върху кожното удебеляване и производството на колаген, които се стимулират с високата концентрация на ТСА. Лечението е по-бързо и се отличава с по-ниска степен на усложнения в сравнение с конвенционалния среден или дълбок химичен пилинг на цяло лице.

 

Процедурата трябва да се извършва на всеки 1-3 месеца, за да има време да стартира процесът на кожното удебеляване и производството на колаген. Не е необходимо прилагането на местна упойка или седатив, тъй като пациентите се чувстват комфортно по време на процедурата. Профилактика с антибиотици и антивирусни лекарства също не е необходима, но е добре да се ползва овлажняващ слънцезащитен крем в продължение на минимум 4 седмици.

 

Няма случаи на сериозни усложнения на третираните с ТСА зони като продължителна еритема, постоянна хипер- или хипопигментация. Възможна е само лека еритема (зачервяване), която избледнява след 2-8 седмици, или характерната след възпаление преходна пигментация, която изчезва за 6 седмици.

 

През последните 10 години ТCA пилингът се използва успешно за лечение на акне и белези от акне, разширени пори, мазна кожа, както и за подмладяване. ТСА пилингът не предизвиква странични ефекти, като същевременно е изключително ефективен за лечението на проблемна кожа.


Сподели:

Още статии по темата »   www.vitaestetic.bg © 2018 VITA - Aesthetic Center . All rights reserved.Web design and programming: WebDesign Ltd. Професионалистите се отличават